Každý túži mať vysnívanú kvalitnú kuchyňu, je to logické nikto sa nechce pozerať 10, 15 a viac rokov na nedokonalosti na ktoré ho nikto neupozornil už na začiatku pri plánovaní kuchyne. Pri troche prípravy sa môžeme vyhnúť zbytočným komplikáciám a vy budete mať nielen svoju kuchyňu po ktorej túžite ale sa v nej budete aj cítiť príjemne a navyše bude funkčná. Teraz si povieme v siedmich základných bodoch na čo si dať pozor:
1., Rozmiestnenie odpadu, vody a elektriny
Je dobre si pripraviť plán alebo ešte lepšie graficky návrh kuchyne aby sme vedeli kde bude chladnička, sporák, umývadlo, nezabudnúť na horné posvietenie a digestor. Hlavným bodom je odpad, keď je zle umiestnený už sa ním moc hýbať nedá, ostatne ako je elektrina a voda sa dajú dotiahnuť aj na iné miesto.
2.,Rozmiestnenie spotrebičov
Podľa správnosti by malo byť umývadlo umiestnene pod oknom toto je ideálny stav, pokiaľ nám to však dispozícia bytu neumožňuje umývadlo umiestnime tak aby sme my stály pri umývaní čím najbližšie k nemu, pri sporáku môžeme byť chrbtom k oknu , tu máme dostatok svetla z digestora pri varení. Umiestnenie mrazničky sa odporúča bližšie ku chladničke, pokiaľ mame varnú dosku a vstavanú rúru tieto umiestňujeme tiež bližšie k sebe. Ak to dispozícia dovolí voľne miesto medzi spotrebičmi by malo byt aspoň 600mm.
3.,Materiál skriniek
Zoberme si najprv vnútornú konštrukcia skriniek, tá sa vyrába len z drevotriesky, tu nám hrá dôležitú rolu ich šírka. Niektorí výrobcovia sa snažia ušetriť a šírka korpusu je 15-16mm, nie je to síce chyba ale my si vyberáme kuchyňu na dlhší čas a preto je lepšie mať šírku aspoň 18mm a viac. Je to síce rozdiel len 2mm ale nedochádza nám k ohýbaniu, materiál je trvácny. Po čase ak sa nám farba kuchyne omrzí stačí nám vymeniť dvierka a mame prakticky novú kuchyňu.
4., Materiál dvierok
Jedná sa o pohľadový materiál, ten ktorý vidíme zvonka. Môže byt striekaný, fóliovaný a laminát. Pokiaľ si to finančne môžeme dovoliť odporúčame zainvestovať do kvality ktorá sa nám vráti tým že materiál nám po čase nestratí farbu, bude odolnejší voči čistiacim prostriedkom, odtlačky na ňom nebudú svietiť pri každom dotyku.
5., Kovanie
Sú to všetky pánty, koľajnice - tzv. výsuvné systémy v zásuvkách a v skrinkách. Ak žijete sami a v kuchyni varíte maximálne dva krát za týždeň stačia vám obyčajne kovania zo známych obchodných domov. Ak však žijete viacerí v spoločnej domácnosti prípadne plánujete do budúcnosti rodinu treba si uvedomiť že dvierka a zásuvky sa budú používať denno denne a pokiaľ nebude kvalitne kovanie po čase sa buď vytrhnú ale jednoducho pokazia opotrebením. Odporúčame kvalitne rakúske alebo nemecké kovania na ktoré je doživotná záruka a majú skvelé funkčné vlastnosti.
6., Spotrebiče
Ak máte svoju obľúbenú a odskúšanú značku spotrebičov tak neváhajte, ak máte chuť vyskúšať novú, kvalita a spokojnosť sa dá jednoducho overiť podľa recenzií.
7., Montáž
Fajn máme vybratý typ kuchyne, farbu aj spotrebiče. Vybrali sme si stolársku firmu a ideme zložiť zálohu na výrobu. Tu si však dajte veľký pozor a pýtajte sa kto Vám bude montovať kuchyňu. Je totiž veľký rozdiel či kuchyňu zmontuje stolár a či bežný montér. Videli sme veľa kuchýň z pekného materiálu, farby atď. ale výsledok bol ,,smutný,,. Krivé, poškodené skrinky, šikmá a vyčnievajúca pracovná doska, nedoliehajúce dvierka, hluché miesta medzi skrinkou a stenou tzv. blendy, nefunkčné výsuvné systémy, dokončovanie po vyše mesiaci atď.
Pokiaľ sa už rozhodnete pre kuchyňu na mieru overte si aj kto urobí montáž, seriózna firma s tým nemá problém.